Menu
“Your loving friend, Lewis Carroll”

“Your loving friend, Lewis Carroll”

Aquest va ser el títol del meu primer projecte teatral de temàtica històrica, entenent la història com a eina comunicativa per a transmetre a l’espectador una història que va succeïr realment.

És per aquest motiu que la considerem com el “primer projecte” de la Plataforma Blanc i Negre tal i com avui la coneixem, i sens dubte va ser un moment clau per a decidir-nos a renunciar a la ficció després d’haver tastat una història real tan intensa com la de Charles Lutwige Dodgson, més conegut amb el seu nom de plume Lewis Carroll.

Perquè ben aviat vam descobrir com davant nostre se’ns apareixia un personatge immens, complexíssim. Com més llegíem sobre ell, sobre la brillantor i genialitat de la seva vessant literària, així com de la foscor dela seva vida personal, més ens adonàvem que teníem al nostre davant un protagonista teatralment potent.

La seva part brillant fou la més fàcil i agradable de portar a l’escenari, amb fantasies oníriques com la d’Alícia al país de les meravelles o Sílvia i Bruno o La cacera de l’Snark. En canvi, la seva complexa relació amb la nena que originà el seu llibre més famós, Alice Liddell, i la seva tèrbola afició per estar envoltat de nenes la resta de la seva vida, ens va causar més d’una dificultat i un gran rebuig a la persona que s’amagava rere aquell pseudònim que tant estimàvem.

Poc a poc, però, vam saber anar endinsant-nos en la seva ment, i vam descobrir una persona que, pel que sabem, no va causar mai cap mal a ningú i en canvi patia molt i s’avergonyia enormement de la part més fosca de si mateix. Només així, a partir del seu propi sentiment de culpabilitat, vam poder “fer les paus” amb ell i dibuixar la seva vida damunt de l’escenari.

Despullant la ment de Carroll

Lewis_Carroll_perfil

Per a la fase de documentació em vaig submergir en dues de les biografies clau sobre Lewis Carroll, i no se’m va escapar pràcticament ni una de les pàgines escrites pel propi Carroll, tant de ficció com de no-ficció: novel·les, relats, articles, contes, poemes, manuals de matemàtiques i lògica… i, sobretot, els dos volums que recullen la seva enorme correspondència així com els dos volums que apleguen el que conservem dels seus diaris.

Crec que mai he conegut íntimament algú tant com Lewis Carroll. Durant els dos anys que ens vam dedicar a la creació i muntatge de Your Loving Friend, Lewis Carroll, hagués estat capaç de dir-vos en quin lloc era ell en una data concreta, i en quin dia de la setmana ens trobàvem (aquí les cartes i diaris eren fonamental), i de seguida vaig poder interioritzar quina era la seva manera de pensar, de parlar i de relacionar-se amb els altres. Insisteixo, mai en la meva vida d’escriptor m’he sentit tant a prop de l’ànima d’algú.

Probablement sigui a partir d’aquesta experiència, que em vaig decidir a seguir dins el camp de la recreació històrica, i malgrat que el nostre primer esborrany de Your loving Friend, Lewis Carroll tenia tots els defectes d’una obra primerenca, que vaig escriure a quatre mans amb en David Vert, també tenia totes les virtuts de moltes òperes primes: l’audàcia i la decisió.

I potser m’hi vaig endinsar massa, en el món de les foscors i meravelles de Lewis Carroll, perquè encara avui sento que la seva ombra em persegueix; mai m’he tret de sobre l’empremta que va deixar sobre mi, i encara avui no puc suportar que la gent poc formada critiqui amb lleugeresa la seva persona ni les seves accions, sobretot si no disposa de prou informació.

Per aquest motiu penso que aquí, en aquest web de divulgació històrica, podré aportar una mica d’informació que us ajudi a crear-vos una imatge més realista de la seva persona, amb les seves llums i les seves ombres, que espero que vosaltres també, com jo, li pogueu perdonar quan entengueu millor qui era i com era per dins.

Perquè el que més clarament vaig aprendre escrivint aquesta obra teatral fou que tot aquell qui es penedeix del seu costat fosc i lluita fèrriament per aniquilar-lo, mereix la nostra misericòrdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *