Menu
Presentació

Presentació

Tot i que la Plataforma Blanc i Negre acaba de néixer formalment, és ben cert que el seu esperit fa temps que està ben definit dins la nostra companyia teatral. De fet, una gran part dels objectius a assolir a partir d’ara han estat testejats en diverses ocasions, i la seva efectivitat és qui ens ha fet veure que calia fer un pas endavant a nivell divulgatiu amb la creació d’aquesta plataforma.

logo_PBN_A8
Fins ara, la meva tasca com a autor i director de Teatre Blanc i Negre s’havia construït sempre amb la convicció que una bona documentació era l’aspecte clau que ens enriquia com a companyia, i que era precisament aquest aspecte allò que ens donava un valor afegit i diferenciador.

Perquè el nostre objectiu sempre ha estat clarament divulgatiu, i això sovint ens ha funcionat molt bé amb el públic. Creiem que, principalment, això es deu al fet que aquesta divulgació sempre havia partit del nostre propi desconeixement, i per tant compartíem aquest estat inicial amb els nostres espectadors.

La teranyina del coneixement

01_17_3---Spiders-Web_web
En les fases inicials de recerca, quan encara ens trobàvem perduts enmig d’una immensa teranyina de dades i publicacions, aviat vam descobrir que la primera fase d’aprenentatge no és pas cap endavant, sinó cap endarrere. El primer pas és descartar totes les idees preconcebudes que duem incorporades sense adonar-nos, per així deixar-nos sorprendre com si fóssim nadons.

És per això que les paraules que més sentim entre el públic en sortir de la funció són “no sabia que…” o “mai m’hagués imaginat…”. Curiosament, però, són les mateixes paraules que havíem pronunciat els membres de la companyia un any abans.

El que hem après, poc a poc, és a no deixar-nos asfixiar per aquesta teranyina, i a saber-la domesticar gràcies a l’assessorament d’especialistes. Són ells, els qui més ens han ajudat a marcar un itinerari bibliogràfic, i qui ens ha mostrat en què fixar-nos més i en què no tant, a llegir entre línies, i sobretot a no creure’ns tot el que ens expliquen.

Perquè la realitat sempre és polièdrica.

La creació de la Plataforma

Aviat, però, ha arribat un punt en què el contingut de tota aquesta teranyina de documentació, un cop desenredada, va més enllà del que podem inserir dins d’una obra de teatre. I és amb l’objectiu de donar-li cos i entitat pròpia a aquesta investigació, que hem decidit crear la Plataforma Blanc i Negre: per a aprofitar totes les eines divulgatives que ens ofereix el nostre temps, i no només damunt de l’escenari.

Aquestes noves línies de divulgació, que correran paral·leles als nostres muntatges teatrals, han anat prenent diverses formes: des de la programació de petits cicles de conferències al muntatge d’exposicions itinerants, la producció de continguts audiovisuals… I així, poc a poc, anar aprofitant totes aquelles vies que tinguem al nostre abast per a ser més a prop del públic, com per exemple aquest mateix bloc.

A partir d’aquest moment, per tant, aquí podreu trobar un compendi de totes les nostres investigacions i activitats, una mena de “diari de viatge” d’aquesta nova plataforma que acaba de néixer, on us donem la nostra més càlida benvinguda i on esperem que tothom pugui tafanejar, aprendre i, sobretot, deixar-se sorprendre amb tot allò amb que nosaltres ens hem sorprès.

        Marcel Vilarós

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *