Menu
Plataforma recomana... 'Pirates de Silicon Valley'

Plataforma recomana… ‘Pirates de Silicon Valley’

A una bona pel·lícula històrica, per a ser realment bona, no li cal representar temps molt llunyans. En algunes ocasions ens trobem amb veritables joies cinematogràfiques de vocació clarament documental, que tenen el valor afegit d’atrevir-se a representar temps molt recents en els quals els protagonistes dels que tracta encara són vius.
La majoria de vegades aquest tipus de proposta cinematogràfica acostuma a donar visions força esbiaixades o poc acurades de la situació real, i és per aquest motiu que quan trobem una pel·lícula que se’n desmarca, a la Plataforma Blanc i Negre ens vénen moltes ganes de parlar-ne.
Jobs i Wozniak treballant en una
de les seves primeres creacions.
Aquést és el cas de la pel·lícula que avui ens ocupa: Pirates of Silicon Valley. En realitat és un projecte del qual se’n podien esperar ben poques alegries… en primer lloc pel fet de tractar-se d’una TV-Movie, sense el pressupost de les grans produccions a les que ens han volgut acostumar i que degut al seu format televisiu semblava tractar-se d’un producte destinat a l’oblit, i en segon lloc perquè tocava un tema molt recent i sovint molt tendenciós, que a més podia resultar excessivament fred i empresarial per al gust del gran públic.
Per què, més de deu anys després, hem acabat dedicant-li una entrada exclusiva? En primer lloc per la seva qualitat, amb uns resultats esplèndids tot i el seu ajustat pressupost, però sobretot per recordar el seu valor en un any en què es rodaran dues pel·lícules sobre Steve Jobs: una de caire independent, protagonitzada per l’actor Ashton Kutcher, i una altra de gran pressupost escrita per l’excel·lent guionista Aaron Sorkin.
Al marge de la qualitat -bona o dolenta- d’aquestes propostes futures, creiem que és important destacar el mèrit de Pirates of Silicon Valley (Martyn Burke, 1999) i recordar-nos a tots que es tracta d’un treball excel·lenti  molt difícil d’igualar en valor divulgatiu.
Els actors que encarnen Steve Jobs i Bill Gates al film.
© – Haft entertainment
 
La informàtica és una eina tan omnipresent avui dia, que parlar d’un món sense computadores sembla prehistòria. Cal tenir present, però, que va ser tot just l’any 1976 en què un directiu de Hewlett Packard li deia a Steve Wozniak -soci d’Steve Jobs- que la seva empresa no estava interessada en fabricar un ordinador destinat al consum domèstic.
Per tant, la pel·lícula explica la creació i implantació empresarial d’un nou món, d’un sector de consum totalment verge i per explorar, i ho fa duent-nos de la mà de dos joves protagonistes totalment anònims però que ben aviat apareixerien a les llistes dels empresaris més rellevants del món: Bill Gates i Steve Jobs.
La pel·lícula destaca per la seva forta aposta divulgativa. Al seu darrera hi ha una important tasca de documentació, basada en el llibre Fire in the Valley: the making of a personal computer, de manera que fins i tot el públic més casual captarà immediatament l’essència d’aquests dos personatges i cada una de les fases vitals en la creació de les seves empreses.

Cartell de la pel·lícula.
© – Haft entertainment

 

Destaquen, a més, instants que avui ens poden resultar molt curiosos, com el poc interès de XEROX en el primer prototip de ratolí informàtic, i de com el van cedir a Apple voluntàriament, o la excel·lent maniòbra de Bill Gates per a crear un nou model de software basat en la llicència i, per tant, multisistema. Són petites realitats que avui dia ens semblen totalment normals, però que no fa tant van causar una autèntica revolució.
A banda, hi ha també la brillant personalitat dels dos protagonistes, tant en les seves virtuts com en els seus excessos, ambdós brillantment interpretats per Noah Wyle (Jobs) i Anthony Michael Hall (Gates). Probablement més d’un espectador se sorprendrà dels estranys hàbits que seguia jobs durant la seva joventut, amb una dieta basada exclusivament en fruita i oblidant la higiene personal, o el gust que tenia Bill Gates per la velocitat, la qual cosa li va causar nombroses multes i fins i tot una detenció policial.
Bill Gates detingut per excés de velocitat a Albuquerque.
 
En resum, volíem destacar aquest film perquè, quan els propers mesos s’estrenin dues pel·lícules biogràfiques sobre Steve Jobs, recordeu que fa alguns anys ja se’n va fer una, amb uns valors de producció molt humils però amb un factor artístic i divulgatiu de gran valor. No volem que Pirates of Silicon Valley caigui en l’oblit, perquè creiem que és una gran pel·lícula; i amb això no vol dir que no donem la benvinguda a  aquests nous projectes, però sí que l’existència de Pirates… obliga les pel·lícules que s’estrenaran sobre aquest tema a partir d’un referent en qualitat artística i divulgativa.

Esperem, doncs, que les noves propostes puguin estar a l’altura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *