Menu
Plataforma Recomana... 'Lorenzo's Oil'

Plataforma Recomana… ‘Lorenzo’s Oil’

Lorenzo_oil_bottle
Un flascó del conegut ‘Oli de Lorenzo’.
© – The Myelin Project

Avui obrim una nova secció al nostre bloc, dedicada a recomanacions sobre llibres, pel·lícules o obres teatrals de contingut històric que considerem especialment reeixides.

Creiem fermament que no hi ha limitacions en el context temporal presentat, perquè una obra pugui ser considerada “històrica”, i de fet arrenquem la secció Plataforma recomana amb un cas relativament recent, de finals dels anys 80. Per tant, molts dels personatges que apareixen a la pel·lícula encara són vius per explicar la seva història.

Lorenzo’s oil -L’Oli de la vida, en català- narra els enormes esforços que va dur a terme la família Odone per provar de salvar el seu fill Lorenzo, de nou anys. Malauradament, el nen patia un greu tipus de distròfia totalment incurable, i per al qual no es podia diagnosticar més que uns pocs mesos de vida.

Lorenzo-Odone-Last
Última fotografia realitzada a l’autèntic Lorenzo Odone,
acompanyat del seu pare Augusto.
© – The Telegraph

El que fa rellevant el cas de Lorenzo Odone és l’encert de la família en investigar, amb una enorme tenacitat, un possible nou tractament per a aquesta malaltia. El seu compromís amb la fita proposada i l’assessorament dels millors especialistes en la matèria va desembocar en la creació de ‘l’Oli de Lorenzo’, denominació que encara avui se segueix donant avui dia a aquest tractament relacionat amb l’absorció dels àcids grassos a la sang.

D’aquest tractament revolucionari, que va ajudar que en Lorenzo pogués allargar la seva vida fins als trenta anys (quasi vint més dels que li havien diagnosticat), neix el descobriment de les propietats dels àcids oleics, que avui dia no ens resulten tan sorprenents però que en realitat compten tan sols amb vint anys d’existència terapèutica. Aquest tractament, de fet, pot ajudar-nos a prevenir infarts i dolències similars.

Nick_Nolte_augusto_Odone
Nick Nolte interpretant Augusto Odone.
© – Universal Pictures

A causa d’aquesta innovació, Augusto Odone va rebre un doctorat honoris causa per part de la universitat d’Stirling, i tots els beneficis que es deriven de la seva patent estan destinats a finançar la The Myelin Project, una fundació dedicada a finançar la investigació per eradicar definitivament aquesta estranya malaltia.

Es tracta, doncs, d’una història en la que una família afectada per un problema concret, és capaç de trencar les barreres de la ciència i proposar una possible solució universal. La pel·lícula destaca també per incloure un cameo del dr. Don Suddaby, el bioquímic que va sintetitzar per primera vegada l’oli de Lorenzo, que s’interpretava a si mateix. Molt ben documentada i assessorada pels mateixos protagonistes reals de la història, la pel·lícula ens mostra una feina ben feta de divulgació científica i humana a càrrec de George Miller.

portada_lorenzo's_Oil
Portada de la pel·lícula.
© – Universal Pictures

Fitxa tècnica:
Títol original: Lorenzo’s Oil
País/any: EUA, 1992
Producció: Universal Pictures
Direcció i guió: George Miller

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *