Menu
Plataforma recomana: “From Hell”, l’ombra de Jack l’esbudellador

Plataforma recomana: “From Hell”, l’ombra de Jack l’esbudellador

Ja fa temps que teníem moltes ganes de recomanar algun còmic, en aquesta secció. Precisament pel fet que molta gent el considera un “gènere menor”, sembla que no és el format en el que algú s’esperaria una recreació històrica acurada.

Però res més lluny de la realitat; precisament el novè art té totes les característiques idònies per a recrear visualment temps passats, igual que el cinema, però amb una llibertat d’expressió molt més gran, i sobretot amb unes possibilitats infinites atès que no hi ha restriccions pressupostàries per a l’elaboració de vestuari, nombre d’extres en escena, etc. A més, el guió pot ser tan llarg i complex com desitgi el seu autor o editor, de manera que el format de còmic no presenta cap barrera a l’hora de presentar una bona recreació històrica.

From Hell, crònica d’un assassí en sèrie

L’obra que avui us presentem, amb guió d’Alan Moore i dibuixos d’Eddie Campbell, n’és una mostra excel·lent. Submergir-se entre les seves pàgines és una manera extraordinària de treure el cap dins l’anglaterra Victoriana on Jack l’esbudellador va fer contenir la respiració de mig món amb els seus assassinats.

From Hell presenta, en primer lloc, un context enormement detallat de l’època i lloc dels fets, i per les seves vinyetes hi desfila el millor i el pitjor de la ciutat de Londres del moment, presentant algun dels seus més cèlebres habitants com per exemple Oscar Wilde, la Reina Victòria o Joseph Merrick, més conegut com a “l’home elefant”.

A continuació, el lector començarà a veure amb tot luxe de detalls la sòrdida història dels famosos crims de l’esbudellador, tots ells explicats amb una gran meticulositat procedimental i nombrosíssimes notes a peu de pàgina que mostren l’esforç de documentació realitzat pels autors.

Un còmic amb fonament

Evidentment, al llarg de l’obra també hi ha molts afegits i alteracions inserits per criteris artístics i narratius, però tots ells apareixen detallats en les notes a peu de pàgina. L’obra és realment molt interessant de llegir i amb un argument molt ben travat. L’únic “però” que hi podem posar és l’elecció escolida a l’hora de presentar el sospitós rere la màscara de Jack l’esbudellador, una identitat força poc probable de ser la responsable dels assassinats, i a més aquests apareixen emmascarada dins d’una complicada teoria pseudoconspirativa que avui dia ja no té gaire defensors. I és una llàstima, ja que en els anys de la publicació del còmic la comunitat científica ja havia arribat a un consens força ampli al respecte de la identitat del cèlebre assassí.

És molt destacable l’episodi on es reprodueix acuradament una carta que rebé George Lusk en nom de la policia, i que es creu autèntica pel fet d’haver arribat acompanyada de mig fetge humà. La carta, que tenia com a encapçalament “From Hell” dóna títol al còmic i resumeix molt bé les atrocitats que devia tenir en ment l’esbudellador mentre cometia els seus crims:

Recomanem la lectura d’aquest còmic a tot aquell que tingui curiositat per descobrir com era el dia a dia de l’anglaterra victoriana i, evidentment, a tothom que vulgui conèixer tots els detalls dels famosos assassinats en sèrie de Whitechapel.