Menu
Nou Projecte!

Nou Projecte!

Aquest any, la nostra primera temporada com a residents a Mataró, estem molt contents de presentar un projecte molt relacionat amb el mar: “Els indians catalans”.

I per què hem escollit aquest tema? Doncs precisament perquè és una època de gran impacte a casa nostra, des de segles enrere però amb una influència que arriba fins a dia d’avui.

Hi ha moltes coses de les que no som conscients, de la nostra presència a les Antilles. Quins eren els nostres oficis, a l’altra punta del món? Quina petjada vam deixar allà? I quines noves costums ens vam endur de tornada?

No hem d’oblidar que una de les cançons que més ens defineixen als catalans es tracta precisament d’una de temà antillà: l’havanera “el meu avi”.

Som conscients de tota la història que s’amaga rere aquesta cançó? És veritat que el Català era el millor vaixell de guerra de la flota d’ultramar? Hi varen morir catorze mariners? Per què diem que tingueren la culpa els americans? Realment què es va perdre, a Cuba?

Aquí teniu una imatge del cèlebre vaixell conegut com a El català en la cèlebre havanera, tot i que el seu nom veritable era Montserrat:

Vaixell correu “Montserrat” de la Compañía Trasatlatlántica de Barcelona

Com ja haureu vist, es tracta d’uns temes sobre els quals sovint parlem, però sense conèixer-los del tot. I per aquest motiu, a nosaltres ens ha vingut molt de gust parlar dels indians, de la seva petja, i de la política colonial entre Espanya i les Antilles.

Ben aviat, us en seguirem informant!