Menu
Les cartes completes de Lewis Carroll

Les cartes completes de Lewis Carroll

Avui a la seu de Blanc i Negre hem rebut un paquet que ens ha fet una il·lusió enorme. Com ja sabeu, fa uns 14 anys vam realitzar el nostre primer projecte teatral de contingut històric, i estava centrat el la figura del cèlebre escritpor imatemàtic Charles Lutwige Dodgson, més conegut com Lewis Carroll.

I avui, dins del paquet, hi havia aquesta meravella:

 

El recull, editat per Morton M. Cohen amb l’assistència de Roger Lancelyn Green, és un compendi descomunal del dia a dia de Carroll i de la seva manera de relacionar-se amb el seu entorn més proper, família, amics, companys de feina i alguns seguidors.

Les cartes, recollides en dos volums, iniciant-se l’any 1837 fins a principis de 1898, pocs dies abans de la defunció de l’artista. Tot i estar enquadernat en dos volums encabits dins d’un cofre de cartró, segueix una paginació unificada:

Un cop obert, hem descobert que hem tingut la sort de pescar un exemplar en perfecte estat malgrat ser una edició amb quasi quaranta anys d’antiguitat, com podem comprovar als crèdits:

 

Com a curiositat, us mostrem la primera carta de Dodgson recollida al llibre, que fou redactada per Carroll prop de l’edat de cinc anys, molt probablement amb la seva mà guiada per algun adult:

És difícil compartir les emocions que ens ha comportat poder aconseguir aquesta joia bibliogràfica. Potser us estrany que arribi catorze anys tard a l’estrena, però també cal aclarir que ja llavors vam poder aconseguir consultar un exemplar gràcies al fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. Nosaltres som uns defensors que la cultura és un bé intangible, que cal tenir lliure i disponible a tothom, però de tant en tant ens permetem el luxe d’aconseguir físicament algun dels nostres exemplars de consulta.

I avui, amb aquest petit tresor a les nostres mans, brindem  pel mestre de nou, catorze anys després. Es tracta sens dubte d’una persona complexa, i unes llums i ombres destacablement pronunciades. Però de la seva vida i de les seves experiències vitals i literàries, encara avui podem aprendre molt de nosaltres mateixos i de la societat que ens envolta.

I és per això que aquest recull de cartes no ha perdut interès més d’un segle després de ser escrites: l’ombra del mestre segueix viva.