Menu

Marxa fúnebre per a una marioneta (Charles Gounod, 1872)

La “Marxa fúnebre per a una marioneta” és una peça musical creada per Charles Gounod l’any 1872, inicialment composada per a piano i posteriorment arranjada per a diversos instruments.

El seu suggerent títol fa referència a la voluntat descriptiva de la seva composició, que ell mateix definia en tres parts ben diferenciades:

  • La mort de la marioneta en un duel (cinc primers compassos, els vuit primers segons d’aquesta gravació)
  • Murmuris de lamentació dels assistents (nou compassos, fins al segon 35 de la gravació)
  • Inici de la processó (fins al segon 44 de la gravació)
  • Pausa mentre els assistents es refresquen (amb una modulació a re major per a canviar el to lúgubre de la peça, al minut 2:30)
  • Retorn a la casa (minut 3:30)

Destaca especialment que aquests punts argumentals apareixen explícitament anotats per l’autor en la partitura:

Això ens mostra la importància que va donar Gounod a la vessant descriptiva de la seva composició, que realment aconsegueix transmetre aquestes situacions tan complexes de manera força exitosa. L’exercici intel·lectual és molt propi de l’època, com per exemple els cèlebres “Quaders d’una exposició” de Mussorgski o la “Pavana per a una infanta difunta de Ravel.

Aquesta peça es va convertir en una icona popular en aparèixer com a tema musical de la sèrie “Alfred Hitchcock Presenta”, qui al seu torn afirmava que l’havia escoltada en la pel·lícula “Sunrise: a Tale of Two Humans”, de F. W. Murnau (guanyadora de tres premis Oscar en la primera edició de la gala, l’any 1928).