Menu
El segon Viatge de Cristòfor Colom

El segon Viatge de Cristòfor Colom

Sovint se’ns ha parlat del primer viatge de Cristòfor Colom amb la Pinta, la Niña i la Santa María, així com les dificultats, insubordinacions i incerteses que va patir la tripulació, així com el seu primer desembarcament a les Antilles.

Però coneixem tan bé el seu segon viatge? Atès l’impacte sobtat que va tenir a Espanya el primer retorn de Colom, amb un gran luxe en les celebracions posteriors, els reis catòlics van encarregar molt ràpidament una segona expedició, molt més fastuosa que la primera, tan sols sis mesos després del seu retorn. Aquest cop, vàren salpar 17 vaixells i més de mil tripulants.

La sortida es va fer aquest cop des de Cadis i, en només 21 dies, Colom va arribar de nou a les Antilles. L’objectiu era tornar a Fuerte de la Navidad, l’assentament humà que havia deixat inicialment a La Española (avui Santo Domingo). Malauradament, aquest primer intent de colonització fou un rotund fracàs, i aviat van descobrir que els indígenes s’havien revoltat violentament i havien assassinat els 39 espanyols residents, a causa molt probablement del règim d’esclavatge que s’havia provat d’instaurar.

© Wikimedia Commons

Rèplica moderna de la Santa María, la fusta del qual va servir per a construir el primer assentament Espanyol a Amèrica.

Malgrat aquest fracàs, Colom decideix fundar un segon assentament: La Isabela, en honor a la reina de Castella, i va explorar amb dedicació les illes de Cuba i Jamaica encara fermament convençut que es tractaven d’illes i arxipèl·lags molt propers a la Xina.

Curiosament, tot i el cognom que portava Cristòfor Colom, sembla ser que colonitzar no era precisament el seu fort, atès que de seguida es va trobar amb problemes a l’assentament de La Isabela, ja que tant indígenes com espanyols estaven enormement descontents per les condicions de vida a s’assentament, així com de la gestió i organització imposada pel mariner.

Mapa de La Isabela, segon assentament Espanyol a Amèrica

El retorn a Espanya, iniciat el 20 d’abril de l’any 1496 va ser molt menys triunfal, discret, i ple d’una nova tipologia de problemes que cada cop seria més freqüent: els derivats de l’explotació d’indígenes així com el conflicte amb les exigències dels colonitzadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.