Menu
El retorn dels indians! (Primera part)

El retorn dels indians! (Primera part)

Aquest any ens alegra molt haver reeditat la nostra participació, per tercera vegada, en ‘El retorn dels indians’ de Sant Pere de Ribes.

Es tracta d’un projecte que hem treballat poc a poc, any rere any, i en el qual considerem que amb l’ajut dels personatges que han estat passejant-se pels carrers de Ribes, hem aconseguit tancar una trilogia.

Al llarg de tres anys, hem anat descobrint diversos aspectes relacionats amb la història de la vila: el retorn dels indians, l’arquitectura indiana i el seu comerç.

Lluís Claramunt i Felip Alguaire van ser els grans protagonistes de la primera edició.

A nivell dramatúrgic, també hem pogut compartir diverses històries personals, totes elles basades en situacions reals d’aquest grup social, en què diversos personatges que tornen a Catalunya des de “l’altra punta del món” i entren en contacte amb els seus antics amics i veïns, que no han experimentat un canvi intern tan fort com els emigrants.

El primer any, centrat amb el retorn, vam celebrar l’arribada a Ribes de dos indians ben diferents: en Felip, que ha aconseguit enriquir-se a través de la indústria agrària sucrera, i en Lluís, que per desgràcia no ha aconseguit prosperar després de tota una vida atenent una botiga d’ultramarins i ha hagut d’embarcar-se com a grumet perquè no tenia diners per al bitllet de tornada.

Lluís i Felip, el dia i la nit

En el transcurs dels tres dies, els actuals veïns de Ribes van poder veure com diverses circumstàncies començaven a canviar aquesta situació, principalment a través d’una insospitada herència que permet a Lluís sortir de la seva precària situació. Tot de sobte, en Lluïset es converteix en propietari d’una finca, i fins i tot assoleix més patimoni que en Felip, posant en perill el matrimoni que havia pactat aquest abans d’embarcar.

La Nurieta, no gaire contenta amb en Felip, comença aviat a replantejar-se el seu compromís.

El dia del casament, a la plaça Marcer de Ribes on havíem convocat tots els vilatans, vam veure com finalment el gran amor de Lluís per Nurieta, i de Nurieta per Lluís, arriba finalment a bon port i l’alcalde que donà rebuda als indians, celebrà el casori amb gran emoció i alegria per part de tothom.

L’alcade fou l’encarregat de la recepció oficial del retorn dels indians.

I així, amb un gran final feliç, va tenir lloc la cloenda del nostre primer ‘Retorn dels indians’. Un any després, el públic ribetà tindria ocasió de descobrir com havia resultat finalment el casori.