Menu
Diari de dramaturg: El gènere històric

Diari de dramaturg: El gènere històric

A tots els membres de la Plataforma Blanc i Negre, com podeu imaginar, ens agraden molt les obres de temàtica històrica. I sovint són un dels nostres temes principals de conversa.

Cal destacar, però, que això no vol dir que ens agradin totes les obres de temàtica històrica. Som molt conscients que es tracta d’un gènere difícil (nosaltres l’hem treballat en nombroses ocasions), però també sabem que quan el resultat és òptim, les obres resultants són realment inoblidables.

time-travel
© – The Motion Online

Què hi ha més reconfortant que sortir d’una sala de cinema o tancar un llibre que t’ha apassionat i que, a més, saps que relata uns fets que van succeir realment? És tota una experiència: una bona obra històrica sempre t’aporta la sensació d’haver après coses que desconeixies; i això, en major o menor grau, amplia el nostre patrimoni intel·lectual.

Per tant, podem afirmar que el bon gènere històric ens dóna un millor coneixement del món. Ens fa ser una mica més savis cada vegada, i així podem ser més conscients del lloc on vivim i cap on anem. Perquè, com sabem, la història és cíclica. Hi ha molt que podem aprendre de la nostra realitat a partir d’ella.

El problema amb les obres històriques és que, en ocasions, poden desinformar o transmetre idees errònies al públic. I això pot fer molt de mal, o fins i tot acabar transmetent clixés erronis que la societat acaba acceptant sense adonar-se’n. I per tant, en veure una obra d’aquest gènere hem de ser molt cauts i fer-ne una lectura intel·ligent abans de donar res per suposat.

Com en la vida real, per tant, no hem de creure pas tot el que veiem.

elizabeth-the-golden-age-20080216072136879-000
© – Universal movies

Cal que fem una lectura crítica d’allò que ens expliquen, i esbrinar qui és l’autor per veure el grau de credibilitat que li podem donar, així com les circumstàncies temporals, socials i polítiques que han pogut condicionar-lo. No és el mateix veure un Enric V de Shakespeare que pel·lícules com El hundimiento. Cada obra ha estat creada dins d’un context determinat.


Els secrets d’una bona obra històrica

A nosaltres, des de la Plataforma Blanc i Negre, no ens preocupa quan s’ha escrit una obra històrica. Perquè ens agradi una obra d’aquest gènere, ha de complir tan sols tres condicions:

1. Ha de ser fidel a la realitat:
S’ha de basar en una bona documentació, i és convenient que incorpori les investigacions més actuals sobre el tema. A més, l’autor ha de transmetre aquesta informació imparcialment, sense prejudicis de tipus personal, social, racial o polític.

2 . Ha d’aportar una visió personal:
Una bona obra històrica, igual que un bon assaig, ha d’incorporar una tesi personal de l’autor, una nova manera de veure els fets que ens ajudi a interpretar-los d’una altra manera o a tenir-ne una idea més completa.

3. Ha d’estar artísticament treballada:

A banda de la seva temàtica, una obra històrica ha de tenir els mateixos valors artístics que qualsevol altre gènere; de fet, creiem que l’ús d’aquest gènere amplifica les seves virtuts o els seus defectes.
Per exemple, el fet d’incorporar elements històrics farà que una bona novel·la sigui encara millor; en canvi, una mala pel·lícula, si és d’època, serà encara més esperpèntica.

El-sue%C3%B1o-de-la-raz%C3%B3n-produce-monstruos
‘El sueño de la razón produce monstruos’,
un avís de Francisco de Goya a les generacions presents i futures

No volem semblar excessivament crítics amb la temàtica històrica, però som molt conscients que és un gènere que demana una especial cura a mans dels seus autors, si aquests volen ser honestos amb el seu públic. És una tasca de gran responsabilitat.

Afortunadament, al llarg dels segles podem trobar moltes mostres de grans treballs de temàtica històrica, i per tant no sembla que això tendeixi a canviar en un futur proper.

De fet, potser ens sorprendrà descobrir que les obres d’aquest gènere sovint són les preferides tant pel públic com per la crítica. Les novel·les històriques sovint apareixen entre la llista de best-sellers, i si fem un llistat amb les pel·lícules més oscaritzades de la història, descobrirem que més de la meitat són d’època.

Perquè com ens agrada dir sempre a Blanc i Negre, la història no passa mai de moda.

I vosaltres, quines obres històriques recordeu amb més apreci?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *