Menu
El cadàver de Juli Cèsar

El cadàver de Juli Cèsar

S’ha parlat molt del cèlebre assassinat de Juli Cèsar a mans del sorprenent grup de senadors i patricis que s’havien conxorxat contra ell, anomenant-se a si mateixos “Llibertadors”. Però, sorprenentment, no s’ha parlat tant sobre uns moments d’una importància capital: què va succeir després de l’assassinat i, sobretot, què es va fer amb el cadàver.

El primer que crida l’atenció és descobrir que el pla original dels Liberatores era llançar el cos de Cèsar al riu Tíber, però arran de la intensitat del moment, en què els conspiradors s’arribaren a ferir entre ells, el cadàver va quedar enrere, enmig del Teatre de Pompeu.

El cadàver d’una persona amb tant poder segueix sent un símbol encara un cop mort, i probablement per aquest motiu els conspiradors havien pretès fer-lo desaparèixer ràpidament. Però no foren pas els únics que s’adonaren de la importància del cadàver, perquè els partidaris de Cèsar com Marc Antoni de seguida van manifestar volien organitzar un cerimonial fúnebre amb tots els honors.

Els Liberatores de seguida s’hi mostraren en contra, defensant un enterrament sense honors i ocult a la multitud, atesa la seva controvertida condició com a dictador perpetu. Finalment, però, alguns dels conjurs temien que tant secretisme pogués estar mal vist per la gent comuna i van renunciar al seu plantejament discret.

Denari amb el bust de cèsar i una imatge de Venus, any 44 a.C.

Denari amb el bust de cèsar i una imatge de Venus, any 44 a.C.

Marc Antoni, que estava lluitant per erigir-se com a successor de Juli Cèsar, va organitzar un funeral espectacular. El taüt de Juli, construït amb ivori i incrustacions daurades, es va exposar durant uns dies al Camp de Mart, i a la seva vora s’hi van representar obres teatrals i musicals en honor del difunt. En el punt àlgid de la cerimònia, Marc Antoni va alçar una roba ensangonada: la toga que duia Juli cèsar en el moment de l’assassinat. Hi ha qui diu que va mostrar les taques de sang i els forats de les ganivetades, anomenant el nom de cadascun dels seus autors.

Finalment, Juli Cèsar fou incinerat dins la ciutat, a la vista de tothom, mentre entre la multitud començaven a sonar crits de “Mateu als assassins!”. Ben aviat es van veure atacats els docimicilis dels Liberatores, com els de Cassi i Brut, tot i que tots ells van saber amagar-se a temps.

Com hem vist, hi ha personatges cèlebres que mantenen viu el seu poder fins i tot després d’haver mort, convertint-se en tot un símbol. En aquesta ocasió, destaca el fet que molta gent va percebre el poder d’aquest símbol: tant els Liberatores, que volien llançar el cadàver a l’aigua, així com alguns dels seus seguidors, per exemple Marc Antoni, que pretenia capitalitzar aquest poder en benefici propi.

2 Responses

 1. Avatar Rafel ha dit:

  Cesar mai va ser emperador,les tropes cridaven Imperator al general victorios,pero ell no va ser-ho,el primer va ser el seu nebot Octavi August.

  • Avatar Marcel Vilarós ha dit:

   Tens tota la raó, Rafel! En aquesta pàgina, però, no anomenem emperador a Cèsar en cap moment. La relliscada crec que ha estat només en l’enllaç a xarxes socials, que corregirem ben aviat.
   Gràcies per l’avís, ens encanta tenir lectors tan detallistes!
   Salut, i que la història t’acompanyi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.