Menu
De què parlem, quan parlem de Cuba?

De què parlem, quan parlem de Cuba?

Com ja us vam avançar fa algunes setmanes, el projecte històric que hem emprès aquest any se centra en la relació que vam tenir els catalans amb Cuba al llarg del segle XIX, i aquesta és una relació enormement estreta que ha perviscut al llarg dels segles, i que ho ha fet a tots els nivells: polític, econòmic, social, cultural…

Logotip de la ‘Sociedad de Beneficencia de Naturales de Cataluña’, amb seu a L’Havana.

Què ens vam endur de Cuba? Les palmeres, el ferrocarril, l’arquitectura indiana que fou un pròleg per al modernisme, la tradició del cafè-copa-i-puro, les Havaneres, el rom cremat.. però també una la nostra característica manera de fer comerç a través de l’exportació i les xarxes familiars, el conflicte polític entre la centralització i l’autonomia, la mescla de cultures…

Seu històrica de la fàbrica de tabac ‘Partagàs’.

 

I què va quedar a Cuba, de nosaltres? Diverses indústries de transport naval i ferroviari, sucreres, tabaqueres i etíliques (Partagàs, Bacardí); el primer casal català a l’exterior, nombroses figures il·lustres com Ramón Pintó o Fecund Bacardí (i també d’altres de no tant il·lustres com Salvador Samà o Joan Güell) que han deixat petjada històrica a l’illa. Cal destacar que a l’illa de Cuba es conserven un gran nombre de cognoms catalans, que encara són reconeguts com a tal per als nadius de l’illa.

En fi, que parlar de la història Cuba és parlar de Catalunya, així com parlar de la història de Catalunya és també parlar de la de Cuba.

I per aquest motiu, enguany llancem un bon nombre d’activitats culturals per a recordar aquest fenomen històric tan singular per a nosaltres.

Us en seguirem informant!