Menu
Thomas More: el somniador utòpic que es va rebel·lar contra un rei

Thomas More: el somniador utòpic que es va rebel·lar contra un rei

Thomas More fou un somniador, però també un rebel. Fou autor del del cèlebre llibre Utopia, centrat en una illa imaginaria i idealitzada on no hi ha propietat privada, totes les ciutats són indistingibles entre si, i els homes viuen de manera justa i igualitària; però les seves idees no es van quedar només allà, ja que fou un ferm defensor dels seus ideals també en la seva vida privada, motiu pel qual va arribar fins i tot a rebel·lar-se contra el seu rei: Enric VIII.

Detall del quadre de Marcus Stone mostrant Enric VIII i Anna Bolena (1870)

A banda de la seva cèlebre creació literària, More va destacar per la seva forta oposició contra el divorci del rei amb Caterina d’Aragó en favor d’Anna Bolena, amb qui Enric VIII creia que podria tenir fills varons. More, que en aquell moment era canceller reial i amb una gran amistat amb el monarca, sempre exposà que no podia donar suport a aquell divorci perquè anava en contra les seves creences, basades en Déu i la seva pròpia idea de justícia.

L’any 1532 va renunciar al càrrec de canceller, però el rei va seguir-lo pressionant perquè coneixia perfectament la influència intel·lectual que tenia More a tot l’Estat, i el considerava un aliat clau per a la seva controvertida decisió matrimonial.

La gota que va fer vessar el got fou la negativa de More a assistir al casament reial, i l’any següent fou acusat de traició i forçat a jurar que acceptava com a vàlid el nou matrimoni d’Enric VIII. com que s’hi va negar, li embargaren els béns i fou empresonat a la torre de Londres. En un segon judici de formes molt qüestionables, la sentència del tribunal fou la pena de mort per traïció, que equivalia a la forca i l’esquarterament del cos. El rei Enric, però, va commutar aquella sentència per la de decapitació, més adient per a una figura noble segons el costum de l’època.

Gravat de la primera edició d’Utopia, mostrant l’illa al complet (1516)

Abans de morir, More va expressar que perdonava al botxí i a tots els seus enemics. tota una declaració d’intencions d’una persona tan idealista com per a crear un llibre extraordinàriament idealitzat com és Utopia.