Menu
Qui era

Qui era “Barbanegra”?

Barbanegra, el cèlebre pirata llegendari, va existir. Nascut amb el nom d’Edward Teach,els darrers estudis històrics s’inclinen per afirmar va néixer l’any 1680 a la ciutat de Bristol, iniciant la seva “carrera” de corsari amb autorització de la corona britànica durant la Guerra de Successió Espanyola, on  atacaven bucs enemics i es quedaven amb el botí.

En acabar la guerra l’any 1713, el govern britànic li va oferir el perdó, proposant-li d’acabar la seva oficialitat de corsari. Teach, però, s’hi va negar i va passar a ser un pirata totalment independent, proseguint la seva activitat de persecució de vaixells espanyols de tornada cap a Europa carregats de riqueses. Aviat tingué una flota pròpia de quatre naus i fins a 300 homes, amb els qui va saquejar unes quaranta embarcacions al llarg de quatre anys.

Quadre de Jean Leon Gerome Ferris (1920) en el que l’autor vol mostrar el moment de la captura de Barbanegra.

Podríem dir, doncs, que la seva carrera no és tan llarga ni espectacular com s’esperaria d’un nom que ha esdevingut llegenda. Però aquest esperit llegendari pot provenir del do que tenia Teach per a la teatralitat. Sembla ser que va cuidar-se molt de treballar la seva aparença, extravagant i esfereïdora, amb llarga barba molt poblada, dos sabres a la cintura, i fins i tot alguns focs amenaçants que li penjaven del cos o del vestit. Així, la llegenda de dimoni va trigar poc a aparèixer. La seva bandera també anava destinada a provocar el terror, mostrant un esquelet de cos sencer amb una llança mentre brinda per al diable.

Aquí en tenim una aproximació feta per l’historiador Angus Konstam:

Recreació de la bandera de Barbanegra, segons testimonis orals i escrits.

La seva mort fou a mans de la Royal Navy, decidits a acabar amb “l’edat dor” de la pirateria, que hi havia vora de l’illa de Nova Providència, i probablement perseguint el càstig a Barbanegra com a exemple dissuassori. Per aquest motiu, un cop mort, li van tallar el cap i van exposar-lo a Virginia sobre una pica. Sens dubte creant un final per a Barbanegra tan teatral com ho fou la seva vida.