Menu
Poden els homes fer servir paraigües?

Poden els homes fer servir paraigües?

El paraigua és un objecte antic, i per tant amb molta història oculta al darrere. Derivat del para-sol, és curiós adonar-se que es va inventar primer per a evitar la llum del dia, i no pas la pluja.

Els primers para-sols aparegueren a l’antiga xina fa uns 2.400 anys fent servir una branca d’arbre com a esquelet, tot i que de seguida van adoptar la forma que tenen actualment. A l’antic imperi Egipci van ser també molt populars, ja que la pell blanca era considerada con un indici d’alt estatus social i el sol inclement era per tant un enemic del bon gust.

umbrellachinese

A Europa, l’ús del paraigua no es popularitza massivament fins al segle XVII, tot i que seguia sent una eina per a protegir-se del sol, i era utilitzat exclusivament per dones.

El paraigua que nasqué del para-sol

La transformació fins a tornar-se en un objecte impermeable, destinat a protegir-se de la pluja, no arriba fins un segle després, i neix a Anglaterra (probablement per les inclemències del clima de la regió).

De fet, la seva adopció generalitzada amb aquesta nova funció no va ser pas gens fàcil, ja que l’objecte encara es considerava d’ús exclusiu femení. La premsa de l’època és una bona mostra de fins a quin punt la societat anglesa era reticent al canvi, i durant molt de temps cap englishman honest mai no hagués permès que els seus veïns el veiessin utilitzar un complement tan poc viril.

1427313534.gif

No va ser fins ben entrat el segle XVIII en què va aparèixer un ferm defensor del paraigua: John Hanway. Ell va ser el primer anglès en portar de manera pública un paraigua, i ho feia en tot moment, absoultament convençut de les virtuts d’aquest invent tant per a la pluja com pr al sol. Se’l va assimilar de manera tan intensa a aquest objecte, que durant una època a Anglaterra els paraigues eren anomenats “Hanways”.

Un cop superada aquesta difícil transició i implantació de manera unisex, el paraigua ja ha arribat a nosaltres com a una eina lleugera, barata, i plenament universal. Fins i tot ha adoptat un dels grans vicis de les darreres dècades: l’estampació de publicitat.

Així doncs, fins i tot un estri tan antic com el paraigua ha acabat sent víctima del marketing.