Menu

LA SETMANA DELS INDIANS

“La setmana dels indians” és un conjunt d’activitats culturals i divulgatives destinades a fer-nos conèixer la importància del llegat del nostre passat al continent Americà fins a l’any 1898, tant per als catalans com per als espanyols, i de la importància d’aquest passat indià en el nostre present.


En l’àmbit espanyol, el lligam és principalment polític i militar, des dels temps de la colonització del continent fins al “desastre del 98”. El cas català, però, també comporta un fort vincle emocional, cultural i econòmic que sens dubte té un fort impacte en el nostra identitat catalana actual, i del qual sovint no en som massa conscients.

Cal destacar que una gran part de la nostra cultura (com la presència de palmeres al litoral, l’arquitectura colonial, la gastronomia o la música) està directament relacionada amb els nostres avis i besavis que van anar a Cuba, i per aquest motiu hem volgut reflectir-la en les activitats que realitzem aquesta “Setmana dels indians” i que us detallem en les pàgines següents.

 

 

Del 9 al 13 dAbril Biblioteca Antoni Comas

Exposició “ELS INDIANS CATALANS”

Consta d’una vintena de plafons centrats en la petja que van deixar els catalans a les Antilles, així com de la petja de les Antilles que ens ha quedat aquí a Catalunya.

L’exposició inclou diversos objectes interactius i accesibles per al públic, així com una part audiovisual amb contingut fílmic produït per Thomas Alva Edison.

Al llarg de la setmana, s’hi faran diferents activitats divulgatives, com conferències o visites teatralitzades.

 

 

Dijous 12 dAbril Biblioteca Antoni Comas

Concert: “EL PIANO QUE CANTAVA HAVANERES”

Les havaneres són un gènere musical molt important per als catalans. Aquí a casa nostra sovint hi fem “cantades”, però potser hem oblidat la importància que té aquest gènere per a la història de la música occidental, i de les aportacions que hi hem fet els catalans en aquest gènere.

El nostre recital conté una mostra de totes les tradicions originals, com la contradansa, i està interpretat per A.R. Duran i Laura Pujol.

 

 

Divendres 13 dAbril Foment Mataroni

Obra teatral: “EL MEU AVI VA ANAR A CUBA”

Lluís Claramunt i Rocafort, un jove mataroní forçat a marxar cap a Cuba a “fer les Amèriques”, tot i que de seguida descobrirà que això no resultarà tan fàcil com ell es pensava inicialment.

Allà, es trobarà amb una illa on guanyar-se la vida no li serà gens fàcil, especialment en un context de guerra. Dedicat a públic adult i jove (a partir de 13-14 anys).

Aquesta estrena teatral inclourà el debut teatral del conegut politòleg Ramón Cotarelo en el paper de Valeriano Weyler, capità general de Cuba entre els anys 1896 i 1897.

 

Contacte: info@plataformablancinegre.com
Xarxes socials: @plataformabn (Twitter) www.facebook.com/plataformaBN (Facebook)
Enllaç web amb recursos gràfics (cartells, fotografies i vídeos): https://goo.gl/as9vJp